“Al mijn wedstrijden buitengewoon goed en lekker gezwommen, met snellere tijden.”Ironman Elmar van Deijck

Graag zou ik jullie nog willen bedanken voor de succesvolle workshop die ik afgelopen najaar bij jullie heb gevolgd. Na de hele winterperiode binnen goed te hebben gewerkt aan de TI techniek, heb ik dit jaar in al mijn wedstrijden buitengewoon goed en lekker gezwommen, met snellere tijden.

Afgelopen weekend bij de Ironman Kalmar ging het zwemmen ook super en kwam ik na 1u11 uit het water (mijn snelste tijd was tot nu toe 1u19). Ik vond het jammer dat ik uit het water moest, ik lag zo lekker en kon gerust nog een rondje.

Voorheen was ik altijd blij als het zwemmen achter de rug was en had ik al redelijk wat energie verbruikt. Nu vecht ik niet meer met het water en start ik met goede zin en een instelling van ‘kom maar op’ aan het zwemonderdeel!“Ontspannen in het water liggen was een ervaring die ik niet kende.”Ironman Marijcke Toussiant

Toen ik begin begin 2015 met Dóra een workshop sportvoeding en TI zwemmen bijwoonde had ik nooit kunnen bedenken wat er daarna allemaal zou komen. Vanaf de workshop werken we (WOMENdurance) samen met Swimfantastic. Ik schreef al dat zwemmen niet mijn allerbeste onderdeel is. Ik schreef hier al eerder een blog over, maar in het afgelopen jaar heb ik veel vooruitgang geboekt door de Total Immersion techniek aan te leren.

Ontspannen in het water liggen was een ervaring die ik niet kende. Ademhalen is niet vanzelfsprekend en de combinatie van een ontspannen lichaam en ademhaling heeft mij veel meer plezier gegeven in het zwemmen. Verschillende open water trainingen in het Nieuwe Diep en de Nieuwe Meer hebben mijn vertrouwen vergroot waardoor ik denk ik niet snel meer in paniek zal raken, wat er ook gebeurt in het water. Naast dat de techniek er ook nog eens voor zorgt dat ik minder energie verbruik tijdens het zwemmen en uitgeruster uit het water kom.

Niet op de laatste plaats is het enthousiasme van Marjon is zo groot, dat ik de hele race haar stem in mijn hoofd hoor en elke keer één van de aanwijzingen die we tijdens de les krijgen als focuspunt neem wat 3, 8 kilometer voorbij laat gaan alsof het een rondje om de kerk is. Heel veel voordelen dus. En ik hoop nog veel te leren in het komende jaar want er is nog ruimte voor verbetering! (Ironman Marijcke Toussiant)“A better swimmer, with better technique and having had a lot of fun!”Channel Swimmer Mike Hosie

My work brought me to Amsterdam in early Summer 2014, potentially disrupting my training for a Channel Swim that I was planning for late summer 2015. However, I managed to find the two things that would make the biggest difference to my chances of success. The first was the 50m outdoor pool at Flevoparkbad and the second was Coach Marjon! Flevoparkbad is a fantastic facility that allowed me to concentrate on my technique in a friendly and welcoming environment during the week, with my longer distance swims being done in the English Channel at the weekends back in the UK.

Having found the pool, I was then introduced to Marjon who immediately agreed to help with my training. I knew that I had a problem, always being a strong swimmer, I had never had any coaching to improve my technique. Unless I developed a much more efficient stroke I would never achieve a Channel Swim but I was worried that a change so late in the day and after so many years of swimming “my way” would not work. Marjon took on the challenge and started to build the new, more efficient stroke keeping me motivated and positive about the process at the same time. The TI stroke/method is undoubtedly efficient and effective but what I particularly liked about the coaching is that it can be built up over a few weeks by taking a few focal points at a time, concentrating on those and building on them until the stroke starts to come together.
Equally important is the explanation of what each focal point is trying to achieve and the benefit that will result. For me, learning these things means that I understand how to practice on my own and how to make adjustments when I am doing longer swims and fatigue starts to fight with technique. It also gives me something to think about!

Marjon has the ability to get the important points across in a way that is easy to understand and put into practice and the enthusiasm to make it interesting at the same time. In the 4 months that we have worked together she has managed to change my stroke radically and I am much more comfortable swimming long distances of up to 12 miles at a time. In addition there is much less strain on my body which means I can get into the sea the next day and swim the same distance again.
I look forward to my coaching sessions because I know I will come away a better swimmer, with better technique and having had a lot of fun!“Ik verliet de training altijd met de wetenschap en het gevoel dat ik beter was geworden.”Ironman Arjen van Wifferen

Ik zocht contact, met Marjon van Swimfantastic, om hulp te vragen bij mijn voorbereiding op mijn IRONMAN. Een maand daarvoor ging ik met mezelf de uitdaging aan, om vanaf het 0 punt de finish te halen van een volledige triatlon. En dat, binnen een periode van 500 dagen. Na haar vraag hoeveel ik al kon zwemmen, bleef het even stil. Enerzijds uit schaamte voor de slechts 50 meter borstcrawl, die ik ook nog eens naar boven had afgerond. Anderzijds omdat ik niet durfde te zeggen dat ik altijd een ongelooflijke hekel heb gehad aan zwemmen ansich. Zwemmen was in mijn beleving voornamelijk als een verplichte variant van aquaharken in combinatie met het onsmakelijk opboeren van chloorwater.

Er was voor mij dus meer te overbruggen dan alleen de 3,8 kilometer.

De positiviteit en het enthousiasme tijdens de zwemtrainingen hebben hier snel verandering in gebracht. Het besef dat het aanleren van Total Immersion een proces van geleidelijkheid is, maakt het heel toegankelijk. De armtechniek, de beentechniek, de ademhalingstechniek, de tempotraining en oriëntatie, alles kwam in kleine stukjes aan bod. En al ging het de ene keer makkelijker dan de andere, ik verliet de training altijd met de wetenschap en het gevoel dat ik beter was geworden. De overtuiging dat ik over een paar jaar nog gemakkelijker ga zwemmen, is een heerlijke gedachte om iedere keer weer het water mee in te stappen.

Wat voor mij nog het belangrijkst is en waar ik het meest van profiteer, is dat ik zwemmen in plaats van inspanning, ben gaan ervaren als ontspanning. Het is gegaan van hekel naar hobby. Met name het zwemmen in open water.

Tot slot heb ik al eens getwitterd: “Wat zijn zwemmers eigenlijk gezellige mensen” Want naast alles wat ik op zwemgebied geleerd heb, heb ik via Swimfantastic ook vooral heel veel leuke mensen mogen leren kennen…

En dat het echt werkt, bleek uit de woorden van de stadionspeaker die ik op 2 augustus 2015 hoorde na bijna 15 uur zwemmen, fietsen en lopen.

“Arjen, come on Arjen.
500 days ago you couldn’t swim, you had no bike and you couldn’t run.
And now Arjen, You Are An Ironman!”

Persoonlijke begeleiding?!
Het feit dat Marjon de laatste meters van de marathon zelf mee rende zegt meer dan voldoende…“Ik kwam super fit het water uit.”Ironman Willem Kesteloo

Dank voor al je lessen en toewijding!! Het zwemmen ging echt heerlijk, kwam super fit het water uit (dacht echt dat ik me had ingehouden maar zat gewoon in heerlijk flow) dus was super blij verrast met hoe dat gegaan was!! “We had a thorough look at freestyle, but also at backstroke and breaststroke.”Nicolas from Switserland

Marjon was recommended to my be Terry Laughlin, the founder of Total Immersion, as one of Europe’s most competent swimming instructors. So I came from Switzerland to see her for 5 sessions within a week. We had a thorough look at freestyle, but also at backstroke and breaststroke, and between the lessons I did my best to review and imprint what we had just seen. Terry was right. Marjon knows how to teach: she sharply analyzed my weaknesses (or opportunities of improvement, as Terry might call them), and her suggestions on how to correct them worked extremely well. And moreover: it was super fun to work with her. Thank you, Marjon, and tot ziens!“Ik had 1600 meter gezwommen, maar zo voelde het helemaal niet.”Jos van Losser

Ontspannen legde TI Coach Giel mij de basisprincipes van Total Immersion uit. Ik was eigenlijk veel meer bezig met de gedachte dat ik zodadelijk mijn niet aanwezige zwemvaardigheden moest demonstreren. Dat zou veel meer lijken op een verdrinkende hond dan op een gracieus voortbewegende zwemmer. Ach, ik was ik hier per slot van rekening om te kunnen leren borstcrawlen.

Godzijdank hoefde ik mijn wanhopige pogingen tot borstcrawl niet te laten zien en begonnen we met een drijfoefening die ‘Superman Glide’ bleek te heten. Dit enigszins onder knie hebbende, mocht ik ‘Skaten’ en ‘Speren’. In het zwembad dat we die dag geheel voor ons zelf hadden moet ik af toe Giel wel even appelig hebben aangekeken. Termen als ‘Cargo pocket’, ‘VW Kever motorkap’ en ‘Laser’ (volgens mij de persoonlijke favoriet van Giel) hebben daar ongetwijfeld aan bijgedragen.

Moe maar tevreden stroopte ik de wetsuit van me af en beloofde Giel mij een verslag van de eerste les op te sturen. Het verslag bevatte een samenvatting van de oefeningen, een aantal filmpjes van de oefeningen en mijn huiswerk (focus punten) voor de komende weken.

10 weken later, een aantal privélessen en de beginnerscursus TI Freestyle achter de rug vond mijzelf terug op een ligbed op het strand van Mallorca. Zelfreflecterend overdacht ik hoe ik nog beter zou kunnen zwemmen. Mijn Garmin Forerunner 920XT had weergegeven dat ik 1600 meter had gezwommen, maar zo voelde het helemaal niet. Ik wilde eigenlijk nog een keer. Nu met nog meer focus om me helemaal uit te strekken, nu ook links te gaan ademen en mijn lichaam minder te roteren. Ach het zou wat, mogen weer een dag. Ik was nu toch al verslaafd. Bedankt Giel!