“Ik wist dat ik sneller was geworden, maar de 3,8km onder het uur zwemmen was een mega prestatie!”Hessel Dreteler - Iron Man

Toen ik in januari zes jaar geleden stopte met roeien ging ik op zoek naar een andere uitdaging. Die uitdaging vond ik deels in het hardlopen. Omdat ik tijdens mijn roeitijd zo’n zeven tot acht keer per week trainde, en dat voor een beginnende hardloper niet haalbaar is, ben ik naast het hardlopen een beetje gaan fietsen. De stap naar triathlon was daarna niet zo groot meer. Ik had alleen één probleem: ik kon geen meter borstcrawl zwemmen! Verspreid over de zomer heb ik daarom zes zwemlessen genomen bij Swimfantastic. Met de basis op zak, en veel zelf oefenen, heb ik een jaar later mijn eerste halve Ironman voltooid. En met een zwemtijd van 36 minuten was ik zeker niet ontevreden!
Na een halve Ironman lonkte de mythische hele Ironman, en Ironman UK zou de eerste worden. Twee jaar na mijn eerste halve zwom ik 1u10 op mijn eerste hele triathlon. Wegens ziekte tijdens de race heb ik die niet kunnen finishen. Daarom ben ik twee maanden later Challenge Almere gestart. Hier had ik een fantastische dag en zwom ik 1u07, bovendien finishte ik deze race wel!

Een jaar later besloot ik weer eens contact op te nemen met Marjon. Mijn zwemmen ging dat jaar niet heel hard meer vooruit en misschien kon ik met techniektips wat sneller worden. Wederom zes technieklessen verspreid over de zomer moesten mij helpen aan een snellere zwemtijd tijdens (opnieuw) Challenge Almere. Wat ik tijdens die lessen goed merkte was dat ik de tips en technische aanwijzingen heel goed kon toepassen in mijn eigen trainingen! Het waren vaak kleine dingen die er in de afgelopen paar jaar in waren gesleten die aangepast moesten worden. Met die kleine aanpassingen verliet ik dan de training bij Swimfantastic, en probeerde ik dat vervolgens tijdens mijn eigen trainingen iedere slag toe te passen. Dat ging goed waardoor ik goede hoop had dat ik in Almere een paar minuten sneller zou zijn dan het jaar eerder.
Toen ik op 9 september het water uit kwam en 59 minuten zag staan moest ik toch even twee keer kijken. Ik wist dat ik sneller was geworden, maar de 3,8km onder het uur zwemmen was een mega prestatie!

Inmiddels train ik wekelijks met Marjon, Helga, Tine en Giel. Een snellere tijd is voor mij nog steeds een belangrijk doel. Om dat doel te bereiken werken we wekelijks aan een efficiëntere slag. Technische aanwijzingen spelen hierbij nog steeds een belangrijke rol. Hierdoor wordt ik niet alleen steeds sneller, maar heb ik ook veel meer controle over de wedstrijden. Kleine tempoversnellingen, slecht weer met hoge golven of een agressief deelnemersveld; ik kan er veel beter mee omgaan. Samen met Swimfantastic werk ik hier hard aan, en kijk dan ook uit naar Ironman Hamburg komend seizoen!© David Vroom

“Dankzij het zwemmen ben ik geheel van m’n medicijnen tegen die vervelende reuma af, daar ben ik zó blij om!”Michel Thieme - Antiquair

Mijn vrouw Lotus, gaf het goede voorbeeld door drie jaar geleden intensief te gaan sporten. De enige activiteit die mijn reuma toeliet was zwemmen, waar ik overigens niks van kon. Na anderhalf jaar bijna dagelijks zwemmen, ben ik gaan rommelen met borstcrawl. Swimfantastic zag ik ‘s zaterdags lesgeven. Het viel me op dat Total Immersion heel anders was dan dat geploeter en gespetter van mij. Video’s van youtube deed ik na, tot ik het idee had dat het redelijk ging. Toen heb ik m’n eerste privé-les genomen. Een wereld ging voor me open. De onder-water-opnames waren zeer leerzaam.

Dagelijks zwemmen was ik al gewend, dus veel oefenen was geen grote opgave. Dat deed ik totdat m’n ontwikkeling stagneerde, een prima moment voor een nieuwe privé-les, die heb ik zo’n 7 keer bij Marjon, Giel en Helga genomen.

In de afgelopen 10 maanden is mijn 100 meter tijd met dertien seconden verbeterd naar 1:50. Ik zwem zo’n 14 kilometer per week, dat was een jaar geleden meer, maar daar kreeg ik last van.

Dankzij het zwemmen ben ik geheel van m’n medicijnen tegen die vervelende reuma af, daar ben ik zó blij om!

Het moeilijkst vind ik het aan elkaar koppelen van alle elementen, maar soms lukt het al, dan voel ik dat bijvoorbeeld de ‘two beat kick’ door de juiste ‘core’ vanuit m’n oksels komt en snij ik als de romp van een zeilboot door het water, wàt een propulsie.“Ik ben iemand die door heel vaak en consistent oefenen leert en beter wordt”Sharona Ceha

September 2017 heb ik de beginnerscursus gedaan bij Swimfantastic. Ik was in juni van dat jaar geopereerd aan een gastric bypass en had me voorgenomen iets heel nieuws te gaan doen. Dat werd borstcrawl. Ik ging altijd graag naar het zwembad maar poedelde een beetje heen en weer met zelf aangeleerde schoolslag. Ik ben in Canada opgegroeid en daar leer je niet zwemmen met diploma’s zoals hier in Nederland.

Het was dus helemaal nieuw. En ik vond het verschrikkelijk moeilijk. Snapte er soms helemaal niets van. Ging video’s kijken op Youtube van Total Immersion en een beetje begrijpen en voelen wat ik aan het doen was en wat ik probeerde te leren. En nu nog steeds heb ik aha momenten, zo van oh nou begrijp ik pas echt was ze bedoelen. Ik ben geen talent laten we dat voorop stellen. Ik ben iemand die door heel vaak en consistent oefenen leert en beter wordt. Dus ik begon met drijven en voelen wat dan nou echt betekent. Armen en benen waren in begin ook nog gescheiden in mijn gedachten . Elke keer opnieuw focussen op hele kleine stukjes van de techniek. Total Immersion noemt het Kaizen; leer hele kleine stukjes techniek door heel vaak te herhalen en te focussen daarop. Niet teveel tegelijkertijd willen leren. Dus ik ging heel bewust elke baan heen en weer op 1 ding focussen. Een prachtige manier om iets nieuws te leren, ook al ben ik niet jongste niet meer.

Na de beginnerscursus ben ik naar de donderdag avond techniek lessen gegaan. De hele lange winter iedere tweede week in een klein groepje elke keer iets anders uit de techniek onder de loep nemen. En dan ging ik ook 1 of 2 keer per week zelf oefenen. Het leren ademen heb ik lang uitgesteld totdat Marjon, de juf, zei als je dat nu niet gaat oefenen dan leer je het nooit. Ik kon gewoon lang mijn adem inhouden en in het binnen water is er altijd een keerpunt waar ik kon ademen maar in het buitenwater niet.

Toen in April naar buiten, voor het eerst in openwater zwemmen. Weer allerlei nieuwe dingen leren die bij het open water zwemmen horen. Hoe houd je koers, hoe blijf je bij je buddy en altijd mijn swimbuoy om!

En ondertussen was het buitenzwembad open en ben ik begonnen met de woensdag avond snelheidstraining. Dat was ook heel spannend, was ik wel goed genoeg…. En wat blijkt we zwemmen gewoon allemaal mee en iedereen die zijn best doet is welkom.

Vlak voor de zomer heb ik deelgenomen aan het openwater kamp in Griekenland, iedere dag twee keer per dag veel zwemmen en heerlijk genieten van verder niets anders doen. En tot slot 4 km naar de overkant alsof t niets is.

Van het een komt het ander. Na Griekenland ben ik mij gaan focussen op de 8e triatlon in September op de Bosbaan, de plek waar ik vroeger heel veel baantjes heen en weer heb geroeid. En zo ben ik steeds verder mijn vizier aan het verleggen met zwemmen, hardlopen en fietsen. De combinatie van duursporten is goed te doen en heel afwisselend.

Leren voelen, opnieuw leren zwemmen is voor mij een hele nieuwe ervaring. Eerst heb ik de focus gelegd op de techniek. Nu (november 2018) is de focus meer op de efficiëntie. Met zo min mogelijk slagen zo snel mogelijk gaan. Dus als het tempo omhoog gaat heel zuinig blijven zwemmen. Zodat je het lang kunt volhouden uiteindelijk. Nu in de winter heb ik een seizoenskaart en ben ik elke woensdag ochtend vroeg in het Sportfondsenbad te vinden met heel veel plezier leer ik “fantasic swimming”!“Al mijn wedstrijden buitengewoon goed en lekker gezwommen, met snellere tijden.”Ironman Elmar van Deijck

Graag zou ik jullie nog willen bedanken voor de succesvolle workshop die ik afgelopen najaar bij jullie heb gevolgd. Na de hele winterperiode binnen goed te hebben gewerkt aan de TI techniek, heb ik dit jaar in al mijn wedstrijden buitengewoon goed en lekker gezwommen, met snellere tijden.

Afgelopen weekend bij de Ironman Kalmar ging het zwemmen ook super en kwam ik na 1u11 uit het water (mijn snelste tijd was tot nu toe 1u19). Ik vond het jammer dat ik uit het water moest, ik lag zo lekker en kon gerust nog een rondje.

Voorheen was ik altijd blij als het zwemmen achter de rug was en had ik al redelijk wat energie verbruikt. Nu vecht ik niet meer met het water en start ik met goede zin en een instelling van ‘kom maar op’ aan het zwemonderdeel!“Ontspannen in het water liggen was een ervaring die ik niet kende.”Ironman Marijcke Toussiant

Toen ik begin begin 2015 met Dóra een workshop sportvoeding en TI zwemmen bijwoonde had ik nooit kunnen bedenken wat er daarna allemaal zou komen. Vanaf de workshop werken we (WOMENdurance) samen met Swimfantastic. Ik schreef al dat zwemmen niet mijn allerbeste onderdeel is. Ik schreef hier al eerder een blog over, maar in het afgelopen jaar heb ik veel vooruitgang geboekt door de Total Immersion techniek aan te leren.

Ontspannen in het water liggen was een ervaring die ik niet kende. Ademhalen is niet vanzelfsprekend en de combinatie van een ontspannen lichaam en ademhaling heeft mij veel meer plezier gegeven in het zwemmen. Verschillende open water trainingen in het Nieuwe Diep en de Nieuwe Meer hebben mijn vertrouwen vergroot waardoor ik denk ik niet snel meer in paniek zal raken, wat er ook gebeurt in het water. Naast dat de techniek er ook nog eens voor zorgt dat ik minder energie verbruik tijdens het zwemmen en uitgeruster uit het water kom.

Niet op de laatste plaats is het enthousiasme van Marjon is zo groot, dat ik de hele race haar stem in mijn hoofd hoor en elke keer één van de aanwijzingen die we tijdens de les krijgen als focuspunt neem wat 3, 8 kilometer voorbij laat gaan alsof het een rondje om de kerk is. Heel veel voordelen dus. En ik hoop nog veel te leren in het komende jaar want er is nog ruimte voor verbetering! (Ironman Marijcke Toussiant)“A better swimmer, with better technique and having had a lot of fun!”Channel Swimmer Mike Hosie

My work brought me to Amsterdam in early Summer 2014, potentially disrupting my training for a Channel Swim that I was planning for late summer 2015. However, I managed to find the two things that would make the biggest difference to my chances of success. The first was the 50m outdoor pool at Flevoparkbad and the second was Coach Marjon! Flevoparkbad is a fantastic facility that allowed me to concentrate on my technique in a friendly and welcoming environment during the week, with my longer distance swims being done in the English Channel at the weekends back in the UK.

Having found the pool, I was then introduced to Marjon who immediately agreed to help with my training. I knew that I had a problem, always being a strong swimmer, I had never had any coaching to improve my technique. Unless I developed a much more efficient stroke I would never achieve a Channel Swim but I was worried that a change so late in the day and after so many years of swimming “my way” would not work. Marjon took on the challenge and started to build the new, more efficient stroke keeping me motivated and positive about the process at the same time. The TI stroke/method is undoubtedly efficient and effective but what I particularly liked about the coaching is that it can be built up over a few weeks by taking a few focal points at a time, concentrating on those and building on them until the stroke starts to come together.
Equally important is the explanation of what each focal point is trying to achieve and the benefit that will result. For me, learning these things means that I understand how to practice on my own and how to make adjustments when I am doing longer swims and fatigue starts to fight with technique. It also gives me something to think about!

Marjon has the ability to get the important points across in a way that is easy to understand and put into practice and the enthusiasm to make it interesting at the same time. In the 4 months that we have worked together she has managed to change my stroke radically and I am much more comfortable swimming long distances of up to 12 miles at a time. In addition there is much less strain on my body which means I can get into the sea the next day and swim the same distance again.
I look forward to my coaching sessions because I know I will come away a better swimmer, with better technique and having had a lot of fun!“Ik verliet de training altijd met de wetenschap en het gevoel dat ik beter was geworden.”Ironman Arjen van Wifferen

Ik zocht contact, met Marjon van Swimfantastic, om hulp te vragen bij mijn voorbereiding op mijn IRONMAN. Een maand daarvoor ging ik met mezelf de uitdaging aan, om vanaf het 0 punt de finish te halen van een volledige triatlon. En dat, binnen een periode van 500 dagen. Na haar vraag hoeveel ik al kon zwemmen, bleef het even stil. Enerzijds uit schaamte voor de slechts 50 meter borstcrawl, die ik ook nog eens naar boven had afgerond. Anderzijds omdat ik niet durfde te zeggen dat ik altijd een ongelooflijke hekel heb gehad aan zwemmen ansich. Zwemmen was in mijn beleving voornamelijk als een verplichte variant van aquaharken in combinatie met het onsmakelijk opboeren van chloorwater.

Er was voor mij dus meer te overbruggen dan alleen de 3,8 kilometer.

De positiviteit en het enthousiasme tijdens de zwemtrainingen hebben hier snel verandering in gebracht. Het besef dat het aanleren van Total Immersion een proces van geleidelijkheid is, maakt het heel toegankelijk. De armtechniek, de beentechniek, de ademhalingstechniek, de tempotraining en oriëntatie, alles kwam in kleine stukjes aan bod. En al ging het de ene keer makkelijker dan de andere, ik verliet de training altijd met de wetenschap en het gevoel dat ik beter was geworden. De overtuiging dat ik over een paar jaar nog gemakkelijker ga zwemmen, is een heerlijke gedachte om iedere keer weer het water mee in te stappen.

Wat voor mij nog het belangrijkst is en waar ik het meest van profiteer, is dat ik zwemmen in plaats van inspanning, ben gaan ervaren als ontspanning. Het is gegaan van hekel naar hobby. Met name het zwemmen in open water.

Tot slot heb ik al eens getwitterd: “Wat zijn zwemmers eigenlijk gezellige mensen” Want naast alles wat ik op zwemgebied geleerd heb, heb ik via Swimfantastic ook vooral heel veel leuke mensen mogen leren kennen…

En dat het echt werkt, bleek uit de woorden van de stadionspeaker die ik op 2 augustus 2015 hoorde na bijna 15 uur zwemmen, fietsen en lopen.

“Arjen, come on Arjen.
500 days ago you couldn’t swim, you had no bike and you couldn’t run.
And now Arjen, You Are An Ironman!”

Persoonlijke begeleiding?!
Het feit dat Marjon de laatste meters van de marathon zelf mee rende zegt meer dan voldoende…“Ik kwam super fit het water uit.”Ironman Willem Kesteloo

Dank voor al je lessen en toewijding!! Het zwemmen ging echt heerlijk, kwam super fit het water uit (dacht echt dat ik me had ingehouden maar zat gewoon in heerlijk flow) dus was super blij verrast met hoe dat gegaan was!! “We had a thorough look at freestyle, but also at backstroke and breaststroke.”Nicolas from Switserland

Marjon was recommended to my be Terry Laughlin, the founder of Total Immersion, as one of Europe’s most competent swimming instructors. So I came from Switzerland to see her for 5 sessions within a week. We had a thorough look at freestyle, but also at backstroke and breaststroke, and between the lessons I did my best to review and imprint what we had just seen. Terry was right. Marjon knows how to teach: she sharply analyzed my weaknesses (or opportunities of improvement, as Terry might call them), and her suggestions on how to correct them worked extremely well. And moreover: it was super fun to work with her. Thank you, Marjon, and tot ziens!